Blok 3: Communicatie

Conflicten worden vaak veroorzaakt door communicatieproblemen, slechte communicatie maakt bestaande conflicten vaak nog erger. Goed kunnen communiceren staat daarom centraal bij het oplossen van conflicten.

Kinderen moeten leren om met elkaar te communiceren, goed te luisteren, te laten zien dat ze luisteren, iets kunnen samenvatten, letten op non-verbale communicatie, duidelijk zijn in wat je wilt en wat je niet wilt, enzovoort.

In dit blok krijgen de kinderen veel gelegenheid om te praten en discussiëren. Waarbij interactie tussen zowel leerkracht en leerling als tussen leerlingen onderling centraal staan.

In dit blok komen de volgende lessen aan bod:

·        De basisprincipes van het communicatieproces

·        Op welke manieren communicatie kan mislopen

·        Gezichtspunten, niet alleen zwart/ wit

·        Luistervaardigheden (actief luisteren)

·        Luisteren naar inhoud maar ook naar gevoelens

·        Conflicten vreedzaam oplossen

Protocollen